Zdravá výživa

Na základe archeologických vykopávok sa potvrdilo, že ľudia sa odjakživa živili mäsom.

Mäso poskytuje ľudskému organizmu širokú paletu dôležitých živín. Bielkoviny mäsa sú dôležité pre rast a funkcie organizmu, pretože obsahujú vyrovnaný súbor všetkých aminkyselín. Sú obzvlášť dôležité pre deti, dospievajúcu mládež, atlétov a tehotné ženy. Mäso je hlavným zdrojom železa, ktoré je hlavnou zložkou hemoglobínu. Ten zabezpečuje prostredníctvom krvi prenos kyslíku do všetkých častí tela, vrátane mozgu a svalov. Čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. Zinok obsiahnutý v mäse reguluje rast svalov a reprodukciu, zúčastňuje sa na hojení rán a zvyšuje imunitu proti infekcií. Okrem zinku obsahuje jedlo z mäsa aj selén a celú radu vitamínov rady B, predovšetkým vitamín B12. Vitamín B12 sa zúčastňuje pri tvorbe nášho genetického materiálu – DNA.  

Väčšina výživových smerníc v Európe odporúča do každodennej stravy zaradiť mäso, hydinu alebo rybu. Tuk obsiahnutý v mäse je dôležitým zdrojom energie, vitamínoch rozpustných v tuku a esenciálnych mastných kyselín. Celkový počet tuku sa v priebehu rokov znížil vplyvom vhodného spôsobu chovu, krmivom a odstraňovaním tuku z porazených zvierat.

Z čoho sa skladajú jednotlivé druhy mäsa:

 

Hovädzie mäso (100g):
Energetická hodnota 108 kJ, Bielkoviny 22,0 g, Tuk 1.9 g, železo 2,1 mg, zinok 4,3 mg, selén  5,4 ug, vitamín B12 5,0 ug

Bravčové mäso (100g):
Energetická hodnota 105 kJ, Bielkoviny 22,0 g, Tuk 1.9 g, železo 1,0 mg, zinok 2,4 mg, selén  12,0 ug, vitamín B12 2,0 ug

Hydinové mäso (100g):
Energetická hodnota 145 kJ, Bielkoviny 22,2 g, Tuk 6.2 g, železo 1,1 mg, selén  6,2 ug, vitamín B12 0,4 ug

Zdroj: www.eufic.org